2014. szeptember 3., szerda

A nyolcadik utas: a Halál 35 év után újra mozivásznon


A nyolcadik utas: a Halál.


az eredeti Philip Gips plakát
Idén szeptemberben lesz 35 éve, hogy Ridley Scott sci-fi
klasszikusa, az Alien az európai mozikba került. Az évforduló tiszteletére A nyolcadik utas: a Halál limitált vetítéssorozat keretében visszatér a mozivásznakra, Budapesten a Corvin moziban és országszerte számos filmszínházban láthatják a nézők a kultfilm rendezői változatát.


Külön érdekessége a magyar plakátnak, hogy kétoldal is nyomott volt.

Egy picit olyan, mintha valaki rosszaságból, ráfirkálta volna ezeket az okosságokat.Az 1979-ben a fiatal brit rendező, Ridley Scott megalkotta a

filmtörténet és egyben pályafutása egyik legjelentősebb filmjét. A sokak által minden idők legfélelmetesebb filmjének titulált, klasszikus Alien címszereplőjét és az idegen világot az idén elhunyt svájci szürrealista képzőművész H. R Giger, a „biomechanikus” művészet nagymestere álmodta meg. Az Oscar-díjjal jutalmazott látványvilágnak, a rendező által mesterien alkalmazott feszültségkeltésnek és a jól felépített sztorinak köszönhetően a filmet a mai napig kultikus népszerűség övezi, bár a fiatalabb generációnak eddig nem adatott meg a lehetőség, hogy mozivásznon láthassa ezt a klasszikust, ahol annak eredeti dramaturgiája és vizuális atmoszférája igazán tud érvényesülni.


Hansruedi Giger, született Hans Rudolf Giger (Chur, 1940. február 5.Zürich, 2014. május 12.) svájci festő, képzőművész, szobrász. 1980-ban megkapta az legjobb vizuális effektusokért járó Oscar-díjat A nyolcadik utas: a Halál című sci-fi földönkívüli lényeinek megalkotásáért.[1]
http://hungarian.imdb.com/name/nm0317592/Egy vidéki nyomda plakátja. Ritka darab.Helényi Tibor plakátja
A mai napig megy a vita Helényi plakátjáról. Lehet szeretni, és nem szeretni, de azt az egyet nem lehet tőle elvenni, hogy teljesen egyedi. A blogbejegyzés későbbi részében, lesz egy-két ennél is érdekesebb plakát. 
 http://kunszt.postr.hu/interju-helenyi-tibor-csillagok-haboruja
2003-ban Ridley Scott elkészítette a film rendezői változatát, a Alien
 Director's Cut az új jelenetek ellenére egy perccel rövidebb az eredetinél. Ennek oka, hogy a rendező a digitális felújítás mellett számos jelenetet rövidebbre, feszesebbre vágott ill. néhányat kihagyott, hogy a mai igényeknek megfelelően kicsit felpörgesse a filmet.
 
Az európai bemutató 35. évfordulója alkalmából ezt a rendezői változatot láthatja a közönség a hazai mozikban: szeptember 4-től egy hónapon át vetítik, vadonatúj digitális kópiáról, eredeti nyelven, magyar felirattal. A limitált vetítéssorozathoz országszerte számos filmszínház csatlakozott. A szeptember 4-i bemutató hetében Budapesten minden nap játsszák a Corvin mozi nagytermében, valamint látható lesz a megyeszékhelyek többségén, többek közt Szolnokon, Jászberényben, Szombathelyen, Szegeden, Békéscsabán, Debrecenben, Egerben is.  


A vetítések részletes helyszín listája a https://www.facebook.com/anyolcadikutas/events oldalon olvasható.A film újra bemutatását, a Pannonia Entertainment-nek köszönhetjük.
A cég tájékoztatása szerint további, hasonló jelentőségű alkotásokat terveznek bemutatni a közeljövőben.

  ALIEN ADATBÁZIS honlapja
A film eredeti plakátjaiból válogatunk.Az első plakát teljesen kortalan akár most is készülhetett volna.   John Alvin munkája.


A lengyel Jakub Erol plakátja
Itten kérem, minden teljesen el van vonatkoztatva.
Zdenek Ziegler cseh plakát rajzoló munkája.


Steve Frankfurt amerikai rajzoló, már látta elöre a jövőt. 5 Alien. 
De arra még ő sem számíthatott, hogy mi re képesek a Ghánai fiatalok.


http://plakatfiu.blogspot.hu/2012/03/imadlak-afrika-ahaha-kezzel-festett.html 

Na meg a török vendég művészek.És a japán csodavárókról, már ne is beszéljünk. 
A német blokkoló brigádról sem szabad megfeledkeznünk.