2014. november 19., szerda

12. Anilogue 2014. 11. 19.-23. Budapest

12. Anilogue

 


Budapesten immár a tizenkettedik alkalommal rendezik meg az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. November 19. és 23. között az Uránia és Toldi mozi várja a rajzfilmek szerelmeseit. A fesztivál teljes műsora október utolsó hetén kerül meghirdetésre.

 

A varjak napja

 

 

 

 

 (Le jour des corneilles, Jean-Christophe Dessaint, Franciaország, franciaul, angol felirattal, 2012, 96')

 

A fiatal Courge az erdő mélyén él apjával, a zsarnokoskodó óriással, saját országának büszke urával, aki megtiltja fiának, hogy a birodalom határain kívülre merészkedjen. A civilizációtól elzártan nevelkedő fiú vadon nő fel, csak az erdőben kísértő szellemek a barátai. Amíg végül el nem kalandozik a legközelebbi faluba, ahol megismeri a fiatal Manont...


 

Lisa Limone és Maroc Orange: Egy gyors szerelmi történet

 

 

 

(Lisa Limone ja Maroc Orange: tormakas armulugu, Mait Laas, Estonia, észt, francia, olasz és angol nyelven, angol felirattal, 2013, 72')
A történet egy lehetetlen szerelemről szól az éneklő hajóról menekült narancsfiú, Maroc és a citromlány Lisa között, aki zenélő kagylókat gyűjt, és szerelemről álmodozik. Maroc igazi bátor hőstípus az előítéletek és a szegénység fogságában. Lisa egy gazdag üzletember és ketchupültetvényes lánya. Ha tudni szeretnéd, mi történik, mikor egy narancs és egy citrom egymásba szeret, akkor ez a film neked szól. Csocsó-sztori 

 

(Metegol, Juan José Campanella, Argentina/Spanyolország, spanyol nyelven, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással, 2013, 106')
Amadeo egy kicsi, ismeretlen faluban él. A kocsmában, ahol dolgozik, ő bizonyult a legjobb csocsójátékosnak. Szerelmes Larába, de a lány ezt nem tudja. Kényelmes élete darabokra hullik, mikor Ace, a környékbeli fiatalember lesz a világ legjobb csocsójátékosa, és visszatér régi csocsóvereségét megtorolni. Miután csocsóasztala, kocsmája és lelke is összetört, Amadeo váratlanul valami csodálatosra bukkan: szeretett csocsóasztalának játékosai életre kelnek, és segíteni akarnak neki! Együtt vágnak neki a veszélyes és varázslatos útnak, hogy megmentsék Larát, visszahódítsák falujukat, és igazi, ütőképes focicsapattá változzanak. De léteznek vajon csodák a fociban?
 
 
 

A túlon túl

 

 

 

 

Resan till Fjäderkungens Rike, Beyond,beyond

(Esben Toft Jacobsen, Dánia/Svédország, dánul, angol felirattal, magyar tolmácsolással, 2014, 78')
A túlon túl olyan gyerekfilm, amit a gyerekek és a szülők is egyaránt élvezhetnek. A kedves, kíváncsi és kalandvágyó kisnyúl, Johan története a fiatalokat és az időseket is magával ragadja.
Mikor Johan először útra kel, nem tudja, hogy az élet szabályait próbálgatja. Mikor megismerkedik Bill-lel, majd a Kapitánnyal, és végül a Tollkirállyal, valójában a törvényekről és a rendről alkotott különböző véleményekkel találkozik, és a szereplőkkel való érintkezés segítségével tanulja meg, hogyan kell a meglévő alapokat megőrizni és azokból építkezni.
Mind tudjuk, milyen, mikor valaki hiányzik, és azt is tudjuk, hogy különféle módokon kezelhetjük ezt a helyzetet. Johan optimista és leleményes megközelítése mindenkinek inspiráló, fiatalok és idősek számára egyaránt. A nézőkben a film megnézése után is az marad majd meg, hogy Johan megközelítésével nincs baj. Bár vannak szabályok, amelyeket meg kell tanulnunk, és törvények, amelyeket soha nem változtathatunk meg, hozzáállásunk segít mindent a lehető legjobban feldolgozni. Még akkor is, ha hiányzik valaki, akit nagyon szeretünk.

 

 

Megcsalás

Cheatin

 

 

 

 

(Bill Plympton, USA, nincs dialógus, 2013, 77')
Jake-et és Ellát sorsdöntő koccanás hozza össze, aminek köszönhetően sose látott szerelembe esnek. De mikor egy rosszban sántikáló „másik” nő a féltékenység ékét üti tökéletes kapcsolatukba, az önbizalomhiány és a gyűlölet idő előtt elhozza a végzetüket. Ella egyedüli segítsége egy bukott mágus és betiltott „lélekgépe”, melynek segítségével Ella felveszi Jake számos szeretőjének alakját, és felveszik a harcot a tehetetlenséggel és a megtévesztéssel, hogy visszaköveteljék közös sorsukat.