2012. augusztus 24., péntek

Mindenki úszik a verítékben. („canicola”, „canicule”,„Hundstage”,„dog days” )



Kutya meleg van.







„A latin canis [kánisz] szó ’kutyá’-t jelent, a Canis Maior [kánisz major] pedig annyit tesz, hogy ’Nagy Kutya’. De nem azért írjuk nagybetűvel, mert valami ókori maffiafőnököt tisztelünk vele, hanem azért, mert ez egy csillagkép neve. A canicula [kánikula] a canis kicsinyítő képzős formája, tehát annyit tesz: ’kiskutya, kutyakölyök, kutyus’. Na de mi köze a hőségnek a kutyushoz? Az, hogy a rómaiak idejében a Nagy Kutya csillagkép legfényesebb csillaga, a Szíriusz nyár közepén, a legnagyobb hőség idején jelent meg először az égbolton. Az egybeesés miatt a rómaiak azt feltételezték, hogy a csillagkép okozza a nagy meleget. Így lett tehát az igazán forró időszakok neve kánikula. Magyar nyelvű szövegből már 1575-ből van rá adatunk!  Tempora mutantur, et stellae mutantur in illis... A Szíriusz ma már szeptember elején jelenik meg az égbolton, azaz az igazi kánikula, a Canis Maior ideje majd még csak ezután jön! A kutya meleg viszont aligha függ össze a csillagképpel: ezt már abból is sejthetjük, hogy kutya hidegről is beszélünk! A kutya szitokszóként egyébként is használatos (más nyelvekben is járul ilyen hálátlan feladat szegény jószágokra), de ebben az esetben bizonyára eufemisztikus használatról van szó a hasonló funkcióban használatos, hasonló kezdetű és ősi mesterséget jelölő szó helyett. A canicula egyébként nagy karriert futott be, és nem csak úgy, hogy más nyelvek is átvették. Az angolban ennek a mindtájára született meg a dog days ’kánikula’ (szó szerint: ’kutyanapok’) kifejezés, az oroszban pedig jelentős jelentésváltozáson ment keresztül: mivel az iskolai szünidő a legmelegebb nyári napokra esett, a szó a ’szünidő’ jelentést vette fel, s ma már a téli szünetet is jelölheti. Ezúttal azonban a kánikulához méltóan inkább az  Добро пожаловать, или Посторонным вход завоспрещён (Isten hozta, avagy Illetékteleneknek tilos a bemenet), Magyarországon Hurrá, nyaralunk! címmel vetített filmet ajánljuk: ez a remek komédia a szovjetrendszer görbe tükre – persze csak az illendőség határain belül.”

 
NYELV és TUDOMÁNY – nyest.hu
Népszerű-tudományos portál.



Remélem, most már mindenki tud mindent. Ezen információk birtokában már teljesen érthető, miért adta Sidney Lumet a filmjének ezt a címet.



Dog Day Afternoon - Kánikulai délután (1975)






Al Pacino egy bankrablót játszik a filmben. A bankrablás célja természetesen a pénzszerzés, de amire azt fordítani akarják az egészen furcsa.  És az egész filmet mindenki végig izzadja. A filmkritikusok szemében ez Pacino legjobb alakítása. Ezen persze lehet vitatkozni, de minek. A kritikus véleményét olvassák többen, mi meg tudjuk, amit tudunk. Azt kalap kabát. Érdemes bemenni érte az Odeonba, DVD-n van meg nekik.










Sidney Lumet-et úgy látszik, nagyon foglalkoztatja a kánikula, mert már az ötvenes évekbe is rendezett egy filmet, amiben mindenki úszik a verítékben.


12 Angry Men - Tizenkét dühös ember (1957)




Itt 12 esküdtet zárnak be egy szobába, hogy döntsenek egy fiú életérről. És közben mindenkiről rohad le a gatya. Néhanapján adják a tv-ben eredeti szinkronnal, eszement, hogy milyen színészek a szinkronhangok: Somogyvári Rudolf, Körmendi János, Rajz János, Suka Sándor.
Ez is elérhető.



















 
Falling Down - Összeomlás (1993)







Ebben az alkotásában, pedig azt láthatjuk, hogy adja meg egy autó klímájának meghibásodása az utolsó lökést az őrület felé. Michael Douglas parádésan alakítja az amerikai kispolgárt, aki semmi mást nem akar az élettől, mint hogy hazaérjen a lánya szülinapjára. Érdemes megnézni ezt is.












És végül és utolsó sorokban egy személyes kedvenc.

Angel Heart- Angyalszív (1987)









Ezt a filmet Mickey Rourke izzadja végig. Csatakosan kergeti egy Johnny Favourite nevű tag nyomait a hőségtől gőzölgő New Orleansban. Johnny egy szerződés kötött egy felettébb furcsa figurával Louis Cyphre-rel, aki előszeretettel fogyaszt kemény tojásokat. A filmtörténet legjobb tojás pucolása.











Egy sorozatgyilkos nyara

/Summer of Sam/

1999





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése