2016. november 3., csütörtök

PosterFest BudaPest 2016

PosterFest BudaPest 2016 – nemzetközi plakátkiállítás

 

Faniszló Ádám plakátja

 

2016. november 3-25 között rendezi meg a PosterFest | BudaPest 2016 plakátkiállítását.
Helyszín: ELTE, Lágymányosi Campus északi tömb, Gömb Aula (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a)
PosterFest | BudaPest 2016 igazi fesztivál, a plakát ünnepe, ami az új magyar plakátról, a plakát ügyét sajátjának érző hazai kezdeményezésekről, a műfajt ápoló intézményekkel, szervezetekkel való hatékony együttműködésről, a szakmát művelő művészgenerációk közösségéről szól. A PosterFest | BudaPest 2016 a plakátjelen “itt és most”-jának meghatározására tesz kísérletet.





A PosterFest | BudaPest 2016 nem egyszerűen egy kiállítás, hanem esemény-sorozat, amelynek középpontjában a plakát műfaja áll.
A központi kiállítás három részből áll.
Az első: az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójára történő megemlékezés. A szabadságharc a magyar nép első szervezett megmozdulása volt a szocializmus megtörésére, példát mutatva arra, hogy népünkben milyen hatalmas a szabadságvágy. A szervezők ezt a feladatot a tervezőgrafikát tanuló egyetemi hallgatók számára írták ki. Ők azok, akik egyidősek az akkori ifjúsággal, ezért érdekes figyelemmel kísérni, mit tudnak, gondolnak, a forradalom eszméjéről, történelmi jelentőségéről, a mának és a jövőnek szóló üzenetéről, és hogyan fogalmazzák meg mindezt a grafika nyelvén. A beérkezett tervekből 68 hallgató 81 plakátja lesz kiállítva.



A második részben a pályázatra hivatásos magyar grafikusművészek által készített, kulturális, kereskedelmi, közérdekű és autonóm témákban készült plakátok kerülnek bemutatásra, 44 művész 77 alkotása. Az elmúlt években az utcákon egyre több, rangos falragasz jelent meg, amely a szakma feléledését is jelzi. Színházi előadásokat, hangversenyeket, kiállításokat hirdetnek, megmutatva, hogy élénk művészeti élet van Magyarországon. A kereskedelmi plakát műfajában a megszokott sablonokon megpróbáltak túllépni az alkotók. Az autonóm plakátok az utóbbi években jelentek meg – főleg a kiállítótermekben –, új, szabadabb kifejezési formát alakítottak ki. Ebben az egységben szerepel az eseményt szervező Magyar Plakát Társaság 22 tagjának 110 műve, valamint a társaság, nemrég elhunyt alapító tagjának, sok kortárs tervezőgrafikus mesterének, Balogh Istvánnak 15 alkotása, amely egyben tisztelgés az életműve előtt is.

 






A bemutató harmadik részében szerepel a világ legjobb tervezői közül 40 meghívott művész 60 plakátja. Alkotásaik megmutatják, hogy milyen gondolatok, ötletek, technikai megoldások mentén alakul a műfaj. Így a hazai szakma és az érdeklődő közönség, „első kézből” értesülhet mindarról, ami a külföldi tervezőművészeket foglalkoztatja.


 

 

A szekciók és kiállítások legfontosabb közös nevezője: a plakátos gondolkodás. Vagyis egy-egy üzenet közvetítésének hatásos vizuális megfogalmazása, egy jelképes, frappáns, humoros képi nyelv segítségével.

Az esemény célja a generációk közötti párbeszéd erősítése is: itt együtt fog szerepelni a műfajban az 1960-as évek óta nagyot alkotó mester a most formálódó egyetemi tehetségekkel. Cél volt az is, hogy a plakát műfaj sokfélesége megjelenjen: a különböző társadalmi ügyek, a kulturális események, a történelmi évforduló, a filmek és a kereskedelem egyaránt szolgáltatnak plakát-témát.

A városi utcán papírként megjelenő plakát ugyan ma már valóban háttérbe szorult a dinamikusan fejlődő média új, gyors és reflektív kommunikációs jelenségeivel szemben, azonban a frappáns tömörítés, a tekintet pillantásnyi rabul ejtéséért folytatott vizuális hadjárat jelenléte, sőt felerősödése, a plakátos gondolkodásmód átöröklődéséről és továbbéléséről tanúskodik.

A jó plakát ma már slow design. Időt kér magának. Ha úgy tetszik, szándékosan lassít le minket. Ez a papírnégyszögbe zárt “kép és szöveg” egy sajátos műfajt teremt, amely ma már részben nosztalgikus, de mindig van mondanivalója.

A plakát műfajt már sokan sokszor temették, hiszen a huszadik század volt a nagy korszaka, amelyben nemcsak az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz volt, de igazi művészeti ág is. A PosterFest | BudaPest 2016 újra életet lehel a plakátba, és megmozgatja a városlakókat is: célja, hogy a plakát ismét reflektorfénybe kerüljön. Ez nemcsak a műfaj rajongói számára fontos ügy: hiszen a mindennapi vizuális kultúra elszegényedése, sőt, a vizuális környezetszennyezés az, ami a plakát háttérbe szorulásával előretört. Vagyis: az igényes tervezőgrafikai munka, az elgondolkodtató reklám, a frappáns és látványos plakát – mindaz, amivel kiállításainkon a közönség találkozni fog – végső soron a közízlést neveli.



 A központi kiállítással párhuzamosan több rendezvény lesz Budapesten:
1. A Metropolitan Egyetem, Rózsa utcai campusában Best of Metropolitan tárlata látható 2016. november 4-től.
2. Underground Images, mely neves külföldi művészek munkáit mutatja be az A38 hajó Galériájában. A tárlatot a School of Visual Arts hívta életre, megtekinthető 2016. november 15-től. A tárlaton a tervezőgrafika olyan nagyjai jelennek meg, mint Ivan Chermayeff, Milton Glaser és George Tscherny.
3. A Józsefvárosi Galériában, magyar és lengyel művészek 2006-ban, az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készűlt műveit lehet megtekinteni 2016. november 4-től.

























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése